O nás

Nekuřácká restaurace, kavárna a kabaret, vybavená útulnou kuřárnou, pro ukojení kuřáckých potřeb. Pejsky máme rádi, nemusíte je nechávat doma. Posadíte se u nás i bez rezervace, ale jste-li z dálky, rezervace stolu je pro Vás sázka na jistotu.

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o Kabaretu Špaček a báli jste se zeptat.

Proč u vás jídlo roznášejí kuchaři?

Znáte tu historku: jste někde v restauraci, dáte si jídlo, jídlo bylo docela fajn. Pak zaplatíte, vyjdete ven a najednou uvidíte u bočního vchodu někoho v zástěře, kraťasech a tričku. A dojde vám, že to je kuchař. Ale na tom oblečení nevidíte textilní vzor, ale celý jídelníček. A nejen toho dne, ale na měsíc, možná i víc dozadu. Pane bože, když takhle vypadá kuchař, jak asi vypadá kuchyň? Proto u nás roznáší jídlo kuchař. Proto je u nás vidět do kuchyně. Všechny skvrny, které na sobě mají, jsou určitě čerstvé.

Proč nemáte mražák?

Říká se mrazák! My mrazák nechceme. Svádí k tomu, ulehčovat si práci a nevařit z čerstvých surovin. Šetřit náklady na dopravu. A víc vydělávat. Je to lákavé, ale mražené nám nechutná. Jenom zmrzlinu máme rádi mraženou.

Proč vaříte z čerstvých surovin?

A z jakých jiných asi…. Z jiných vařit neumíme.

Proč bio nebo fair?

Ani ne tak bio, ale hlavně fair. To znamená vejce od nejbližšího pěstitele. A podestýlková. Je to jenom slepice, ale nemusí trpět v kleci. Abych ji moc nehýčkal, je to pořád jenom slepice… Na prvém místě preferujeme české produkty, pak evropské. Když některé výrobky nejsou dostupné v  požadované kvalitě od nedalekých producentů výrobců (například káva a čaj), sáhneme po těch, kde převažují pozitivní vlastnosti nad negativy. Šetříme přírodu, třídíme odpad a kompostujeme bio odpad. Zásobujeme na kole.

Proč máte rybí pátky?

Ať věříš nebo ne, je to velmi zdravé. A pátek proto, že se zaváží ryby do všech prodejen čerstvé. U nás rozhodně nehrozí, že by nevoněla.

Proč je u vás levně?

Co tvoří cenu jídla? I když pracujeme s těmi nejkvalitnějšími surovinami, nemusíme započítávat cenu toho, co neprodáme. Vaříme jen tolik, kolik prodáme nebo jsme schopni dojíst. Je to eko a fér k přírodě a k planetě, kde žijeme. A když zrovna nepřijdete, tak si všichni naši zaměstnanci pochutnají. Na stálém lístku je jen to, co vám chutná nejvíc a co netrpí skladováním: klobásy, sýry… Myslíme si, že kvalitní jídlo by nemělo být výsada. Složkou ceny je i servis. Obsluhují vás studenti, takže k nim buďte shovívaví.

Proč u vás děláte kabarety, koncerty, přednášky a kultůru?

Protože nejen jídlem je člověk živ. Pořádáme a podporujeme kulturu. Přednášky, hudbu, divadlo. Host, Baraka, Fons Salutis, Zelená akademie Strany zelených, BNK, Nesehnutí, Sexistické prasátečko. Aktivismus a feministka nejsou u nás sprostá slova. Fandíme hrdinům a všem, kdo investují energii pro dobro ostatních.

Proč zavíráte tak strašně brzo?

Nejsme noční podnik. Přijďte se k nám najíst a pak jděte za kulturou s plnými bříšky. Anebo přijďte posedět a pojíst po kultuře. Chápeme, že klubová kultura je v Krně naprosto tristní, ale u nás si o tom můžeme jen popovídat, my to nezměníme. Taky se těšíme, že si budeme moci jít po směně někam zatrsat a dát si tam víno a nebude nám dva dny špatně, že bude v klubech čisto a sound bude hrát nahlas a jasně. Třeba se dočkáme.

Proč tlačíte pivo vzduchem?

Abyste neprděli a negrkali, víc než je nutné.

Jak vybíráte víno?

Kupujeme takové, jaké nám chutná a známe jeho příběh.

Jak to, že někdy nemáte víno, na které jsme si zvykli?

Když nemáme růžové, je to proto, že jste ho vypili. Můžete si ho dát třeba v lahvi. Až zase bude, dovezeme. Společně počkáme na další sklizeň a zatím budeme pít bílé. Nebudeme podporovat vinaře, kteří dělají růžové cuvée z červeného a bílého.

Proč děláte obědové saláty?

Protože kdo chce hubnout, tak je potřebuje. Syrová strava je nejzdravější. Navíc, zeleninu krájíme až po tom, co si objednáte, a nečeká celý den, kdy už půjde na řadu, neoxiduje a neztrácejí se vitamíny. A baví nás ta rozmanitost!